Wednesday, December 1, 2021
Google search engine
HomeNewsKolumbia painoi abortin dekriminalisointia, kun feministinen "vihreä aalto" pyyhkäisee Latinalaisen Amerikan

Kolumbia painoi abortin dekriminalisointia, kun feministinen “vihreä aalto” pyyhkäisee Latinalaisen Amerikan


Kolumbialainen Causa Justa -liike perustettiin vuonna 2018, ja se on kannattanut suurempia aborttioikeuksia laajemman feministisen aktivismin, joka tunnetaan nimellä “vihreä aalto”, yhteydessä.
(AP Photo / Fernando Vergara)

Kolumbian korkein perustuslakituomioistuin ratkaisee lähipäivinä merkittävässä asiassa, joka saattaa täysin dekriminalisoida abortin, mikä olisi viimeisin järkytys feministiselle “Green Wave” -liikkeelle. Se on ollut voima lisääntymisoikeuksien laajentamisessa kaikkialla latinassa. Amerikka.

Argentiina nimettiin maailman ykkösmaaksi joulukuussa. alueen suurin valtio, joka laillisti abortin. Huhtikuussa Ecuadorin korkein oikeus dekriminalisoi abortin raiskaustapauksissa. Tämä on mahdollistanut sen käytön useammissa tilanteissa. Meksikon korkein oikeus päätti syyskuussa, että abortin rikosoikeudelliset rangaistukset ovat perustuslain vastaisia. Tämä laillistaminen on mahdollista maassa, jossa abortti on laillistettu yli vuosikymmenen ajan. Samassa kuussa Chilen kongressin alakamari aloitti keskustelun lainsäädännöstä abortin laillisen saatavuuden laajentamiseksi. Siitä ei ole vielä tullut lakia.

Vain neljä Latinalaisen Amerikan ja Karibian maata – Argentiina, Uruguay, Guyana ja Kuuba – on laillistanut abortin kokonaan. Kolumbia on yksi niistä kourallisista, jotka sallivat abortin tietyissä olosuhteissa: sen perustuslakituomioistuin päätti vuonna 2006, että ihmiset voivat keskeyttää raskauden, jos kyseessä on raiskaus tai insesti, sikiön elinkelpoisuus tai jos äidin terveys on vaarassa.

Laajempien lisääntymisoikeuksien puolestapuhujat sanovat, että kolumbialaiset tytöt ja naiset köyhimmillä alueilla eivät pääse turvallisiin abortteihin. He väittävät myös, ettei ole mitään keinoa varmistaa, että ihmisiä ei jouduta vankilaan jopa 54 vuodeksi rikosoikeudellisten seuraamusten vuoksi. hakemasta aborttia – tai lääkäreitä tekemästä niitä – silloinkin, kun se on laillista.

Kahdessa Kolumbian perustuslakituomioistuimessa käsiteltävänä olevassa asiassa abortti pyritään poistamaan rikoslaista sillä perusteella, että nykyiset rangaistukset loukkaavat naisten oikeuksien perustuslaillisia takeita. Sen sijaan he vaativat tuomioistuinta käsittelemään lisääntymisoikeuksia kansanterveydellisenä asiana ja terveydenhuollon sääntelyn alaisena. Kolumbia voitaisiin saada lopettamaan kriminalisointi yksi harvoista paikoista – ja ensimmäinen Latinalaisessa Amerikassa – poistamaan abortin kokonaan sen rikosoikeudellisista säännöistä, mikä lopettaisi vankeusuhan ja parantaisi merkittävästi kolumbialaisten mahdollisuuksia turvallisiin aborttimenettelyihin.

Mahdollisesti tapaukset johtavat myös abortin laillistamiseen kaikissa tapauksissaEnsimmäisellä kolmanneksella. Sillä on 19. marraskuuta asti aikaa tehdä päätöksensä. Alustavien tietojen mukaan vähintään neljä yhdeksästä tuomarista voi olla paikalla. todennäköisesti äänestävät puolesta Kaksi kannattaa dekriminalisointia, kun taas kaksi muuta vastustaa sitä voimakkaasti. Yksi ääni lisää varmistaisi voiton Kolumbian aborttioikeusliikkeille.

“Olemme varovaisen optimistisia”, sanoi Mariana Ardila, voittoa tavoittelemattoman Women’s Link Worldwideas -järjestön asianajaja, joka on päälakimies yhdessä tapauksesta. “Meillä on erittäin vahva oikeusjuttu ja vahvat todisteet tuomioistuimen edessä. …Toiveemme ovat korkealla, mutta tiedämme myös, että mikään ei ole varmaa, ennen kuin se on varmaa.”

Voitto Causa Justa – tai Just Cause -liikkeelle, yli 100 organisaation ja 150 yksittäisen aktivistin feministiselle ryhmälle, joka nosti yhden tapauksista, poistaisi joitakin suurimmista abortin esteistä. Tämä voi auttaa laajentamaan aborttimahdollisuuksia Chilessä ja Hondurasissa sekä Venezuelassa ja Brasiliassa, jotka ovat pitkään olleet katolilaisuuden ja sosiaalisen konservatiivisuuden varjoon.

“Kolumbialla, joka on merkittävä toimija alueella, voi olla heijastusvaikutuksia muissa maissa”, Ardila sanoi. “Se olisi valtava, ja toivomme, että se inspiroi muitakin liikkeitä muissa maissa, jotka keskustelevat tästä.”

“Kolumbia nostaa syytteen lähes 400 aborttirikoksesta joka vuosi. Noin 97 prosenttia syytteistä kohdistuu maaseudun naisiin ja 13 prosenttia 14–17-vuotiaisiin tytöihin.

Vihreitä lippuja ja huiveja heiluttavat naiset Latinalaisen Amerikan suurimmissa ja vaikutusvaltaisimmissa maissa ovat syrjäyttäneet feministisiä liikkeitä alueella viime vuosina vaatien paitsi laajempaa abortin ja ehkäisyn saatavuutta, myös korostaen vallitsevia ongelmia. Kotiväkivalta, hyväksikäyttö ja taloudellinen riisto ovat vain muutamia naisten kohtaamista ongelmista.

Causa justa valittiin Kolumbian edustajaksi vuonna 2018. Perustuslakituomioistuimen jälkeen tämä joukko lakimiehiä, lääkäreitä ja muita kansanterveysalan ammattilaisia ​​sekä viihdyttäjiä, muusikoita, aktivisteja ja taiteilijoita nosti asian esille. kieltäytyi laajentamasta aborttioikeuksiaMaaliskuun 2020 päätös. Se oli pettymys liikkeelle, koska tuomioistuin kieltäytyi panemasta täytäntöön konservatiivisten lakimiesten vaatimaa aborttikieltoa.

Ardila kertoi, että yli 100 asianajajaa, mukaan lukien lääkärit ja kansainväliset asiantuntijat, on toimittanut asiaa tukevia todisteita ja todistuksia. CausaJusta-aktivistit järjestivät mielenosoituksia kaduille, ja mukana oli myös taiteilijoita ja viihdetähtiä. tuotettu ja näytellyt videoissa, jotka ovat levittäneet kolumbialaisten naisten kokemuksia sosiaalisen median sivustoilla, kuten Instagramissa ja TikTokissa.

Abortin vastustajat ovat järjestäneet omia mielenosoituksia ja kampanjoita. Yleisön mielipidemittaukset osoittavat, että enemmistö kolumbialaisista vastustaa aborttioikeuksien lisärajoituksia.

Mutta perustuslaillisten ja kansanterveysargumenttien lisäksi Causa Justa pyrkii osoittamaan tuomioistuimelle, että aborttien laajentamiselle ja erityisesti dekriminalisoinnille on olemassa suuri valitsija. Liikkeen mukaan mielipidemittaukset osoittavat, että enemmistö kannatti abortin laajentamista. vain 20 % kolumbialaisista ajattelee, että naisten pitäisi joutua vankilaan. Abortin tekeminen on laillista. Causa Justa toteuttaa strategioita siinä tapauksessa, että tuomioistuin hyväksyy sen pyynnön.

“Causa Justa tarkastelee dekriminalisointia paitsi tuomioistuimissa, myös yleisessä mielipiteessä torjuakseen leimautumista maassa”, sanoi Catalina Martínez Coral, Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluejohtaja Centre for Reproductive Rights -keskuksesta. osa koalitiota. ”Istunnon jälkeenkin jatkamme olemassaoloa liikkeenä. Jatkamme työtä.”

“Kansalaisyhteiskunnan järjestöillä on keskeinen rooli täytäntöönpanossa, kuten aina teemme maassa”, Martínez Coral sanoi.

Vaikka tiedot ovat niukat, on mahdollista arvioida, että noin 400 000 kolumbialaista naista ja tyttöä tekee abortin joka vuosi, Guttmacher-instituutin vuonna 2011 tekemän tutkimuksen mukaan. Kolmannes kaikista aborteista johtaa komplikaatioihin joka vuosi. Kolumbian terveysministeriö raportoi vuonna 2014, että 70 naista kuolee vuosittain virheellisiin toimenpiteisiin.

Vain 1–12 prosenttia vuosittaisista aborteista tapahtuu Kolumbian terveydenhuoltojärjestelmässä, joka on keskittynyt voimakkaasti sen kaupunkeihin. Nämä laittomat abortit, jotka tapahtuvat terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella, ovat paljon yleisempiä kuin ne, jotka tapahtuvat kaupunkikeskuksissa.

Abortin kriminalisoinnilla ja rangaistuksella on myös suhteettomia vaikutuksia. Kolumbian hallitus on nostanut syytteen noin 400 aborttitapauksesta joka vuosi vuodesta 2008 lähtien Dekriminalisointia tukevan feministisen järjestön La Mesa por la Vida y la Salud de Mujeresin tuoreen tutkimuksen mukaan. Muiden tutkimusten mukaan 97 % näistä syytteistä kohdistuu maaseudun naisiin. Lähes kolmannes maaseudun naisia ​​vastaan ​​nostetuista rikosasioista on lisääntymisoikeuskeskuksen mukaan sukupuoleen perustuvan tai seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneet naiset.

Source:
https://gt-ride.com/colombia-weighs-abortion-decriminalization-as-feminist-green-wave-sweeps-latin-america/

gt-ride.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments